VEEL GESTELDE VRAGEN

Doen jullie dit voor je beroep?

Ja. Alle tekenaars zijn hoogopgeleide professionele illustratoren. Sommigen hebben hun sporen in de reclame verdiend, anderen in de boeken- en tijdschriftenbranche. En ja, we kunnen er allemaal van leven.

Wat is jullie methode?

We werken niet volgens een vast recept. Soms zijn er honderden mensen aanwezig, een andere keer werken we met een groepje van vier. We tekenen wat ons wordt opgedragen, we notuleren, we becommentariëren. Iedere bijeenkomst vraagt om een eigen aanpak. We denken uiteraard graag vooraf mee.

Wat gebeurt er na afloop met die tekeningen?

De tekeningen zijn na afloop eigendom van de opdrachtgever.

Mag ik de tekeningen gebruiken voor mijn verslag?

Ja. Het staat je vrij om de illustraties te gebruiken voor drukwerk en social media. Naamsvermelding mag, maar is niet verplicht. Hou wel rekening met de voorwaarden van de organisatoren van de workshop.

Doen jullie ook portretten op feestjes?

Nee.

Met wat voor materialen werken jullie?

De meeste illustratoren werken digitaal, maar niet tijdens workshops. Dan werken we met markers op papier. Praktisch en informeel. Onze ervaring is dat dat sneller en plezieriger is. Digitaal tekenen is tijdens een workshop een heel gedoe. Kabels en USB-sticks, en beamers die het niet doen. We kunnen eventueel voor technische ondersteuning zorgen, zodat de tekeningen gedigitaliseerd en geprojecteerd worden. Of geprint op groot (a2)formaat. Dat is bij grotere gezelschappen wel zo handig. Onze technische man is een digitale alleskunner met een sterk ontwikkelde rechter hersenhelft.

Hoe bestel je een tekening?

Een goede briefing is heel belangrijk. Zorg ervoor dat je nauwkeurig beschrijft wat er getekend moet worden. Niet alles is te tekenen. Abstracte begrippen als veiligheid, gezelligheid en respect bijvoorbeeld. Vraag je dus eerst af hoe dat er concreet uit moet zien. Onvoldoende informatie zorgt ook wel eens voor teleurstellingen. Zeg niet “mijn hond”, maar “mijn labrador”. Voorafgaand aan een workshop leggen we het graag even uit.

Worden jullie niet stoned van die stiften?

Helaas niet. Niemand werkt nog met giftige of bedwelmende materialen. Wij dus ook niet.

Kan ik lid worden?

Nee. Lange Halen is een collectief van gelijkgestemde tekenaars. We zijn geen bedrijf of vereniging. Maar enthousiaste tekenaars die zich bij ons willen aansluiten moeten zeker contact opnemen.